dimarts, 28 de juny del 2016

Exposició "Cent anys del tren a Les Planes"



Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya celebra el centenari de la connexió ferroviària entre Barcelona i Les Planes amb una exposició realitzada conjuntament amb Terminus. La mateixa pot visitar-se a l’Espai Provença (estació FGC - Provença, estació TMB - Diagonal) de dilluns a divendres de 9:00 a 13:00 i de 15:30 a 19:00 hores fins a finals de novembre. Posteriorment està previst que l’exposició es traslladi a Les Planes i Sarrià.







L'arribada, ara fa cent anys, del primer tren a Les Planes va representar més que la comunicació directa amb Barcelona: va ser el primer gran pas per a l'electrificació de la indústria i la vida quotidiana catalana. Un somni perseguit durant anys per l'enginyer català Carles Emili Montañés, que incloïa a més una millora substancial de les comunicacions mitjançant la construcció d'una travessia sota la Serra de Collserola.


Poc després de la creació dels Ferrocarrils de Catalunya (FCC) i l'arribada a Les Planes, aquest ferrocarril seria ampliat fins a San Cugat del Vallès (1917), Terrassa (1919) i Sabadell (1922), comunicant així els principals nuclis de població d'aquestes comarques industrials amb la capital catalana. L'arribada d'aquest nou mitjà de transport i el desenvolupament industrial van comportar un canvi social i l' implementació d'un nou estil de vida en què es podia treballar dins de les ciutats però vivint fora d'elles.

Enric Ticó, president d’FGC, i Joan Carles Salmerón, director de Terminus, durant l’acte d’inauguració i presentació del programa d’actes a l’Espai Provença.

Foto Alba Lo-Pe (15.06.2016)

El ferrocarril ara, com fa cent anys, segueix sent un exemple de mobilitat i modernitat que ens porta entre Barcelona i el Vallès, per això FGC i Terminus han decidit col·laborar per commemorar aquesta important fita amb una sèrie d’actes que es realitzaran durant els propers mesos com són l’exposició “Cent anys del tren a Les Planes” a l’Espai Provença, la publicació del llibre “Els trens Brill i els Ferrocarrils de Catalunya. Cent anys d’història entre Barcelona i el Vallès” de Joan Carles Salmerón i el bateig de diferents trens, entre d’altres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada